sabato 23 febbraio 2013

Placinta cu mere a mamei./Il dolce con le mele della mamma.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Este inevitabil ca macar o data pe saptamana sa nu pregatesc ceva care imi aduce aminte de vremurile copilariei si caietul cu retete al mamei mele dragi imi este de ajutor destul de des.Astazi va dau reteta placintei cu mere,este delicioasa si place tuturor,iar a doua zi este si mai buna...

INGREDIENTE(pentru o tava de 30 X 30 cm):
Pentru aluat:
2 oua
7 linguri de ulei de floarea soarelui
7 linguri de zahar
7 linguri de lapte
1 lingurita de amoniac stins cu otet
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie si portocala,vanilie
faina cat cuprinde (pentru un aluat nu prea tare)
Pentru umplutura:
1,5 kg mere
4-5 linguri de zahar
scortisoara,esenta de rom.

                                        
MOD DE PREPARARE:
-curatati merele de coaja si le dati pe razatoarea cu ochiuri mari,apoi le puneti la calit intr-o tigaie cu zaharul.
-le lasati cateva minute pana se inmoaie si scade sucul pe care il lasa,apoi puneti scortisoara si esenta de rom dupa gust,dupa care dati deoparte si le lasati sa se raceasca.
Intre timp pregatiti aluatul:
-amestecati ouale cu zaharul,praful de sare si uleiul,apoi adaugati laptele,aromele si amoniacul stins cu otet,iar  la sfarsit adaugati treptat faina pana obtineti un aluat usor de manovrat,nelipicios.
-impartiti aluatul in 2 parti,una mai mare pentru baza si alta mai mica pentru acoperit.
                                       
-intindeti bucata mai mare de aluat si cu foaia obtinuta tapetati fundul si peretii unei tavi unse cu unt,apoi puneti umplutura,o intindeti pe toata foaia si acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
                                             
-inchideti frumos capetele si cu o furculita intepati din loc in loc suprafata placintei.
-dati la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste usor,apoi o scoateti si o lasati sa se raceasca.
O serviti pudrata cu zahar pudra vanilat.

IN ITALIANO:

E inevitabile che almeno una volta a settimana non prepari qualche ricetta che mi ricordi l'infanzia ed per questo molto spesso uso il quaderno con le ricette della mia carissima mamma.Oggi vi presento la ricetta dell dolce con le mele,è delizioso,piace a tutti e il giorno dopo è ancora meglio...

INGREDIENTI(per una teglia di 30 X 30 cm):
Per l'impasto:
2 uova
7 cucchiai di olio di semi
7 cucchiai di zucchero
7 cucchiai di latte
1 cucchiaino di ammoniaca sciolta con l'aceto
1 pizzico di sale
scorza grattugiata di limone ed arancia,vaniglia
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo sodo
Per il ripieno:
1,5 kg di mele
4-5 cucchiai di zucchero
cannella,rum.

PREPARAZIONE:

-sbucciate le mele ed grattugiatele sulla grattugia con buchi grandi,poi metteteli a cuocere in una padella con lo zucchero.
-fatteli ammorbidire per un paio di minuti e quando il succo che lasciano si asciuga aggiungete cannella e rum a piacere,poi togliete dal fuoco ed fatte raffreddare.
Nel frattempo preparate l'impasto:
-mescolate le uova con lo zucchero,un pizzico di sale ed l'olio di semi,poi aggiungete gli aromi ed l'ammoniaca e alla fine aggiungete farina a poco a poco fino ad ottenere un impasto facilmente manovrabile,della giusta consistenza ed non appiccicoso.
-dividete l'impasto in 2 parti,una più grande per la base ed una più piccola per la copertura.
-stendete la parte più grande d'impasto ed con la sfoglia ottenuta rivestite una teglia unta col burro,poi stendete il ripieno su tutta la superficie ed coprite con l'altra sfoglia d'impasto.
-chiudete per bene i bordi ed con una forchetta punzecchiate qua e là sulla superficie del dolce.
-infornate a 180° finché la superficie risulta leggermente dorata,poi togliete dal forno ed fatte raffreddare.
Servite spolverato con zucchero a velo vanigliato.

Briose cu surprize./Muffins a sorpresa.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Aceste briose sunt perfecte pentru gustarea copiilor vostri...fetitei mele i-au placut tare mult si le pregatim impreuna destul de des.Din aceste ingrediente am obtinut 8 briose.

INGREDIENTE:
1 ou
100 gr faina
100 gr zahar
125 gr iaurt natural
50 ml ulei
esenta de rom
un praf de sare
2 linguri cacao amara
1 lingurita praf de copt
bilute de ciocolata.

MODUL DE PREGATIRE:
-intr-un bol amestecati toate ingredientele uscate(cacao,faina,praf de copt,zahar si un praf de sare) si in alt bol amestecati ingredientele lichide(iaurtul,oul,uleiul si esenta de rom).
-adaugati lichidele peste ingredientele uscate si omogenizati.
-in formele pentru briose puneti hartiutele si in hartiute puneti compozitie(1-2 linguri,fara sa le umpleti),iar in mijloc asezati cate o biluta de ciocolata,pe care o apasati usor.
-dati briosele la cuptorul incins la 180° timp de 20-25 de minute(faceti testul cu scobitoarea).
-le lasati sa se raceasca si le serviti pudrate cu zahar.

IN ITALIANO:

Questi muffins sono perfetti per la merenda dei vostri figli....a mia figlia gli sono piaciuti tanto e molto spesso gli prepariamo insieme.Con queste dosi mi sono venuti 8 muffins.

INGREDIENTI:
1 uovo
100 g farina
100 g zucchero
125 g yogurt bianco
50 ml olio di semi
un po di rum
1 pizzico di sale
2 cucchiai cacao amaro
1 cucchiaino lievito in polvere
palline di cioccolato.

PREPARAZIONE:

-in una ciotola mescolate tutti gli ingredienti asciutti(farina,cacao,lo zucchero,il lievito e un pizzico di sale) e in un'altra mescolate quelli liquidi(lo yogurt,l'uovo,l'olio e il rum).
-aggiungete i liquidi sopra quelli asciutti e mescolate bene.
-mettete i pirottini negli stampi per muffins e riempite d'impasto fino a 1/3,poi mettete nel mezzo di ciascuno una pallina di cioccolato e premette leggermente.
-infornate a 180° per 20-25 minuti(valle la prova stecchino).
-lasciateli raffreddare e poi servite con una spolverata di zucchero a velo.

Con questa ricetta partecipo al contest  "Muffin idea,il contest"

                                                       

martedì 19 febbraio 2013

Iepure cu sos de rosii./Coniglio al sugo.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Daca nu ati incercat inca carnea de iepure cu sos,acum este momentul...Eu pana acum cativa ani eram convinsa ca nu imi place iepurele,mai mult din mila cred,dar de cand l-am gustat s-a catarat in topul preferintelor mele culinare.Dar acum sa trecem la treaba...

INGREDIENTE:
1 iepure de 1,200-1,400 kg portionat
1 ceapa rosie
1 morcov
1 tija de telina
1 pahar vin alb
circa 30 gr unt
ulei de masline,sare,piper,2 foi de dafin
700 ml passata de rosii
1 cutie rosii cubulete
optional cativa cartofi
MOD DE PREPARARE:

-spalati bucatile de carne si le uscati cu un prosop de hartie,apoi le puneti cu untul si 3-4 linguri de ulei de masline pe foc potrivit pana carnea se albeste si scade apa pe care o lasa.
-intre timp curatati legumele si le tocati marunt,apoi le puneti in cratita peste carne si le innabusiti impreuna cateva minute,dupa care stingeti cu vin alb.
-cand vinul s-a evaporat adaugati passata de rosii,cubuletele si subtiati cu putina apa sau supa vegetala,apoi lasati sa fiarba la foc mic pana carnea este fiarta si sosul a scazut.
-in timpul fierberii adaugati sare,piper dupa gust si daca doriti puteti pune si 3-4 cartofi sa fiarba in sos(se pun 20-30 de minute inainte de a lua oala de pe foc).
-10-15 minute inainte de a stinge focul adaugati 2 foi de dafin.
-cu sosul obtinut puteti pregati cate o portie de paste.
Pofta buna!!!
IN ITALIANO:

Se non avete ancora provato il coniglio al sugo,questo e il momento giusto...Io fino a qualche anno fa ero convinta che il coniglio non mi piaceva,più per pietà credo,però da quando l'ho assaggiato e scalato tra le mie preferenze culinarie....Adesso però mettiamoci al lavoro...

INGREDIENTI:
1 coniglio tagliato a pezzi di circa 1,200-1,400 kg
1 cipolla rosa
1 carota
1 gambo di sedano
1 bicchiere di vino bianco
30 g di burro
olio d'oliva,sale,pepe,2 foglie di alloro
700 ml passata di pomodoro
1 scatola di pezzettoni
un paio di patate,facoltativo.

PREPARAZIONE:

-lavate la carne e asciugatela,poi mettetela con il burro e 3-4 cucchiai di olio d'oliva a fiamma bassa finché la carne diventa bianca e si asciuga l'acqua ce farà.
-nel frattempo pulite e tritate finemente le verdure,poi aggiungetele nella casseruola e fatte cuocere insieme alla carne per un paio di minuti,dopodiché sfumate con il vino bianco.
-una volta evaporato il vino aggiungete la passata di pomodoro,i pezzettoni e "diluite" con un po' di brodo vegetale o acqua,poi fatte cuocere a fiamma bassa finché la carne è cotta ed il sugo stringe.
-durante la cottura aggiustate di sale e pepe ed se desiderate aggiungete anche 3-4 patate per farli cuocere nel sugo(si mettono 20-30 minuti prima di togliere dal fuoco).
-10-15 minuti prima di togliere dal fuoco aggiungete le foglie di alloro.
-servitevi del sugo per condire la pasta ed servite il coniglio con del sugo come secondo.
Buon appetito!!!

domenica 10 febbraio 2013

Gogosi./Bomboloni fritti.

 IN ITALIANO PIù SOTTO:

Gogosile sunt preferatele mele ever si imi place ca se pot umple cu creme,dulceturi,frisca sau cu ce ne place mai mult.Dupa ce am incercat o multitudine de retete,am ajuns la concluzia ca reteta asta este perfecta,rapida si se obtine un rezultat grozav.

INGREDIENTE:
400 gr faina
50 gr unt
200 ml lapte
3 linguri de zahar
20 gr drojdie proaspata
2 galbenusuri
coaja rasa de lamaie si portocala
vanilina
1 vf de lingurita de sare
 MOD DE PREPARARE:

-cerneti faina intr-un bol si amestecati-o cu sarea,apoi faceti o fantana in mijloc.
-intr-o craticioara puneti laptele,zaharul si untul si puneti pe foc pana untul si zaharul s-au topit,apoi lasati sa se racoreasca putin,dupa care adaugati coaja rasa de portocala si lamaie,vanilie si topiti si drojdia.
 -puneti in fantana facuta in faina galbenusurile si treptat adaugam din laptele cald si incepem sa framantam.
-framantati bine aluatul,apoi il lasati la crescut la loc cald 1-2 ore.
 -dupa ce a crescut destul puneti aluatul pe masa infainata si framantati putin,apoi intindeti o foaie si cu o forma rotunda decupati gogosi.
 -puneti gogosile pe un prosop curat sau pe o bucata de hartie de copt presarata cu faina si le lasati la crescut inca 25-30 de minute.
-prajiti gogosile in ulei incins pana se rumenesc usor pe ambele parti,apoi le scoateti pe prosop de hartie sa lase uleiul in exces.
 Serviti gogosile pudrate cu zahar pudra vanilat,simple sau umplute.
IN ITALIANO.

I bomboloni sono i miei preferiti e mi piace tanto che si possono riempire con varie creme,marmellate,panna montata o con quello che più ci piace.Dopo aver provato tantissime ricette di bomboloni,ho deciso...questa e la ricetta perfetta(secondo me),veloce e da un buonissimo risultato.

INGREDIENTI:
400 g farina
50 g burro
200 ml latte
3 cucchiai di zucchero
20 g lievito fresco
2 rossi d'uovo
buccia grattugiata di limone e arancia
1 bustina vanillina
la punta di un cucchiaino di sale.

PREPARAZIONE:

-setacciate la farina in una ciotola capiente e mescolatela con il sale,dopodiché fatte una fontana nel mezzo.
-in un pentolino mettete il latte,lo zucchero e il burro e mettete sul fuoco finché il burro e lo zucchero saranno sciolti,poi fatte raffreddare un po'  e aggiungete le bucce grattugiate,la vanillina e fatte sciogliere anche il lievito nel latte caldo.
-mettete nel buco fatto nella farina i rossi d'uovo e aggiungete a poco a poco la miscela di latte caldo e cominciate a impastare.
-lavorate per bene l'impasto e fattelo lievitare a caldo per 1-2 ore.
-quando l'impasto e lievitato bisogna lavorarlo ancora un po' sulla spianatoia infarinata,poi stendete con il mattarello(spesso più di mezzo dito) e con una forma rotonda tagliate i bomboloni.
-mettete i bomboloni su un foglio di carta da forno infarinato e fatteli lievitare per altri 25-30 minuti.
-friggete i bomboloni in abbondante olio bollente su entrambi i latti,poi usciteli e metteteli su carta da cucina per assorbire l'olio in eccesso.
Servite i bomboloni spolverati di zucchero a velo vanigliato,semplici o ripieni.

Con questa ricetta partecipo al contest di Batù del blog Batuffolando :
                                               

domenica 3 febbraio 2013

Salam de biscuiti cu ciocolata./Salame di biscotti con cioccolato.

 IN ITALIANO PIù SOTTO.

Salamul de biscuiti este unul din dulciurile copilariei mele,pe care mama il pregatea cu mult drag pentru noi...Eu l-am facut dupa reteta mamei,modificata pentru un rezultat super-delicios.

INGREDIENTE:
500 gr biscuiti populari
200 ml lapte
200 gr unt
150 gr ciocolata neagra
1 esenta de rom
100 gr zahar
1 lingura cacao.
MOD DE PREGATIRE:

-rupeti biscuiti si ii lasati deoparte.
-puneti intr-o cratita laptele,zaharul,untul si ciocolata,apoi puneti pe foc mic pana se formeaza un sirop ciocolatos,dupa care dati deoparte, adaugati esenta de rom,cacao si biscuitii.
 -amestecati energic pana compozitia se dezlipeste de pe peretii cratitei,apoi o puneti pe o bucata de folie transparenta si rulati dandu-i forma unui salam.
 -legati la capete si lasati sa se raceasca,apoi dati la frigider cateva ore.
-cand s-a intarit destul feliati si serviti.
IN ITALIANO:

Il salame di biscotti e uno dei dolci della mia infanzia,che mia madre preparava con tanto amore per noi...Io per questo salame ho usato la ricetta di mia madre,modificata per avere un risultato golosissimo.

INGREDIENTI:
500 g biscotti secchi
200 ml latte
200 g burro
150 g cioccolato fondente
1 fialetta rum
100 g zucchero
1 cucchiaio cacao

PREPARAZIONE:

-spezzettate i biscotti e metteteli da parte.
-in un pentolino mettete il latte,il burro,lo zucchero e il cioccolato,poi mettete sul fuoco e fatte sciogliere a fiamma bassa finché risulterà una salsa liquida al cioccolato.Togliete dal fuoco e aggiungete il rum,il cacao e i biscotti spezzettati.
-mescolate energicamente finché il composto si stacca dalle pareti del pentolino,poi mettetelo su un pezzo di pellicola trasparente.
-avvolgete,poi rotolate dandogli la forma di un salame,poi chiudete ai latti e fatte raffreddare.
-mettete il salame nel frigo un paio d'ore e quando si e rassodato affettate e servite.