sabato 23 febbraio 2013

Placinta cu mere a mamei./Il dolce con le mele della mamma.

IN ITALIANO PIù SOTTO.

Este inevitabil ca macar o data pe saptamana sa nu pregatesc ceva care imi aduce aminte de vremurile copilariei si caietul cu retete al mamei mele dragi imi este de ajutor destul de des.Astazi va dau reteta placintei cu mere,este delicioasa si place tuturor,iar a doua zi este si mai buna...

INGREDIENTE(pentru o tava de 30 X 30 cm):
Pentru aluat:
2 oua
7 linguri de ulei de floarea soarelui
7 linguri de zahar
7 linguri de lapte
1 lingurita de amoniac stins cu otet
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie si portocala,vanilie
faina cat cuprinde (pentru un aluat nu prea tare)
Pentru umplutura:
1,5 kg mere
4-5 linguri de zahar
scortisoara,esenta de rom.

                                        
MOD DE PREPARARE:
-curatati merele de coaja si le dati pe razatoarea cu ochiuri mari,apoi le puneti la calit intr-o tigaie cu zaharul.
-le lasati cateva minute pana se inmoaie si scade sucul pe care il lasa,apoi puneti scortisoara si esenta de rom dupa gust,dupa care dati deoparte si le lasati sa se raceasca.
Intre timp pregatiti aluatul:
-amestecati ouale cu zaharul,praful de sare si uleiul,apoi adaugati laptele,aromele si amoniacul stins cu otet,iar  la sfarsit adaugati treptat faina pana obtineti un aluat usor de manovrat,nelipicios.
-impartiti aluatul in 2 parti,una mai mare pentru baza si alta mai mica pentru acoperit.
                                       
-intindeti bucata mai mare de aluat si cu foaia obtinuta tapetati fundul si peretii unei tavi unse cu unt,apoi puneti umplutura,o intindeti pe toata foaia si acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
                                             
-inchideti frumos capetele si cu o furculita intepati din loc in loc suprafata placintei.
-dati la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste usor,apoi o scoateti si o lasati sa se raceasca.
O serviti pudrata cu zahar pudra vanilat.

IN ITALIANO:

E inevitabile che almeno una volta a settimana non prepari qualche ricetta che mi ricordi l'infanzia ed per questo molto spesso uso il quaderno con le ricette della mia carissima mamma.Oggi vi presento la ricetta dell dolce con le mele,è delizioso,piace a tutti e il giorno dopo è ancora meglio...

INGREDIENTI(per una teglia di 30 X 30 cm):
Per l'impasto:
2 uova
7 cucchiai di olio di semi
7 cucchiai di zucchero
7 cucchiai di latte
1 cucchiaino di ammoniaca sciolta con l'aceto
1 pizzico di sale
scorza grattugiata di limone ed arancia,vaniglia
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo sodo
Per il ripieno:
1,5 kg di mele
4-5 cucchiai di zucchero
cannella,rum.

PREPARAZIONE:

-sbucciate le mele ed grattugiatele sulla grattugia con buchi grandi,poi metteteli a cuocere in una padella con lo zucchero.
-fatteli ammorbidire per un paio di minuti e quando il succo che lasciano si asciuga aggiungete cannella e rum a piacere,poi togliete dal fuoco ed fatte raffreddare.
Nel frattempo preparate l'impasto:
-mescolate le uova con lo zucchero,un pizzico di sale ed l'olio di semi,poi aggiungete gli aromi ed l'ammoniaca e alla fine aggiungete farina a poco a poco fino ad ottenere un impasto facilmente manovrabile,della giusta consistenza ed non appiccicoso.
-dividete l'impasto in 2 parti,una più grande per la base ed una più piccola per la copertura.
-stendete la parte più grande d'impasto ed con la sfoglia ottenuta rivestite una teglia unta col burro,poi stendete il ripieno su tutta la superficie ed coprite con l'altra sfoglia d'impasto.
-chiudete per bene i bordi ed con una forchetta punzecchiate qua e là sulla superficie del dolce.
-infornate a 180° finché la superficie risulta leggermente dorata,poi togliete dal forno ed fatte raffreddare.
Servite spolverato con zucchero a velo vanigliato.

4 commenti:

  1. Grozava placinta, imi place mult! Sectiunea e perfecta ;)

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    1. Paula iti multumesc frumos de vizita,esti o draguta.Te mai astept >:D<

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  2. Foarte buna draga mea,si mie imi place foarte mult,te pup

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    1. Alba poate o sa avem ocazia sa servim o bucatica de placinta impreuna...Te pup draga mea.>:D<

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