mercoledì 6 marzo 2013

Prajitura cu dovleac./Dolce con la zucca.

IN ITALIANO PIù SOTTO:

Si aceasta prajitura  face parte din "dulciurile copilariei" si cand am ocazia o pregatesc cu mult drag pentru familia mea...zilele trecute am cumparat un dovleac marisor,iar cand am ajuns acasa m-am apucat de treaba cu mult spor si cat a-i clipi aroma prajiturii a umplut casa...

INGREDIENTE(pentru o tava de 30 X 30 cm):
Pentru aluat:
2 oua
7 linguri ulei de floarea soarelui
7 linguri zahar
7 linguri lapte
1 lingurita de amoniac stins cu otet
1 praf de sare
coaja rasa de lamaie si portocala,vanilie
faina cat cuprinde(pentru un aluat nu prea tare)
Pentru umplutura:
1,5 kg dovleac ras
150 gr zahar
100 gr unt
2 linguri de gris
coaja de lamaie si portocala,esenta de rom

MOD DE PREPARARE:

-curatati dovleacul de coaja si seminte,apoi dati-l pe razatoarea cu ochiuri mari(aveti nevoie de 1,5 kg de dovleac ras).
-intr-o tigaie puneti untul la topit,apoi adaugati dovleacul si zaharul si lasati pe foc pana se inmoaie si scade sucul pe care il lasa,apoi adaugati coaja rasa de lamaie si portocala ,esenta de rom si cele 2 linguri de gris.
-mai lasati pe foc 2-3 minute apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca.
Intre timp pregatiti aluatul:
-amestecati ouale cu zaharul,praful de sare si uleiul,apoi adaugati laptele,aromele si amoniacul stins cu otet,iar la sfarsit adaugati treptat faina pana obtineti un aluat usor de manovrat,nelipicios.
-impartiti aluatul obtinut in 2 parti,una mai mare pentru baza si alta mai mica pentru acoperit.
-intindeti bucata mai mare de aluat si cu foaia obtinuta tapetati fundul si peretii tavii unse cu unt,apoi presarati pe foaie putin gris si puneti umplutura pe care o nivelati frumos,apoi acoperiti cu cealalta foaie de aluat.
-inchideti frumos capetele si cu o furculita intepati din loc in loc suprafata prajiturii,apoi dati la cuptorul incins la 180° pana se rumeneste usor,dupa care o scoateti din cuptor si o lasati sa se raceasca.
O serviti pudrata cu zahar pudra vanilat!
IN ITALIANO:

Anche questo dolce fa parte dei "dolci dell'infanzia" ed quando posso lo preparo con tanto amore per la mia famiglia...i giorni scorsi ho comprato una bella zucca ed arrivata a casa mi sono messa al lavoro,poi in un battibaleno l'aroma del dolce a riempito la casa...

INGREDIENTI(per una teglia di 30X30 cm):
Per l'impasto:
2 uova
7 cucchiai di olio di semi
7 cucchiai di zucchero
7 cucchiai di latte
1 cucchiaino di ammoniaca sciolta con l'aceto
1 pizzico di sale
scorza grattugiata di limone ed arancia,vaniglia
farina q.b. per ottenere un impasto non troppo sodo.
Per il ripieno:
1,5 kg zucca grattugiata
150 g zucchero
100 g burro
2 cucchiai di semolino
scorza grattugiata di limone ed arancia,rum.

PREPARAZIONE:

-sbucciate la zucca ed pulitela dei semi,poi grattugiatela sulla grattugia con i buchi grandi(servono 1,5 kg di zucca grattugiata).
-in una padella fatte sciogliere il burro,poi aggiungete la zucca ed lo zucchero.Fate cuocere finché la zucca si e ammorbidita ed il succo che lascia stringe,dopodiché aggiungete la scorza grattugiata di limone e arancia,l'aroma al rum ed i due cucchiai di semolino.
-fatte cuocere ancora 2-3 minuti,poi togliete dal fuoco ed fatte raffreddare.
Nel frattempo preparate l'impasto:
-mescolate le uova con lo zucchero,un pizzico di sale ed l'olio di semi,poi aggiungete gli aromi ed l'ammoniaca ed alla fine aggiungete farina a poco a poco fino ad ottenere un impasto facilmente manovrabili,della giusta consistenza ed non appiccicoso.
-dividete l'impasto in 2 parti,una più grande per la base ed una più piccola per la copertura.
-stendete la parte più grande d'impasto ed con la sfoglia ottenuta rivestite la teglia unta col burro,poi spargete sopra la sfoglia un po' di semolino ed mettete il ripieno che stenderete ed in fine coprite con l'altra sfoglia.
-chiudete per bene i bordi ed con una forchetta punzecchiate qua e là sulla superficie del dolce,poi infornate a 180° finché risulta leggermente dorata.Togliete dal forno ed fatte raffreddare .
Servite il dolce spolverato con zucchero a velo vanigliato!

Con questa ricetta partecipo al Giveaway di Any del blog
 La cucina di Any!!!

                                             

12 commenti:

  1. Curios....e exact la fel ca reteta bunicii mele...pana si grisul pe care l-ai presarat pe aluat.............
    Am pus reteta-n lista. Multumesc pentru partecipare.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Any este doar o coincidenta,eu am reteta de aluat de la mama mea si ea o face de cand eram copil...imi pare rau daca s-a interpretat altceva,niciodata nu m-as lauda cu munca altcuiva si nici nu indrazneam sa particip la Giveaway-ul tau daca era ceva in neregula....
      Eu iti multumesc si sper sa mai treci pe aici.

      Elimina
    2. Draga mea, te cred ca e o coincidenta, n-am zis nimic altceva. Chiar am s-o incerc si eu cu dovleac, ca aluatul asta e divin, cel putin mie imi place tare mult si deci cred ca e o minunatie si cu dovleac.
      M-am inscris la blogul tau, deci sigur mai trec pe la tine, imi place blogul tau :)!

      Elimina
    3. Merci frumos draguta si ma bucura prezenta ta..>:D<

      Elimina
  2. N-am facut niciodata placinta cu dovleac.. Odata si-odata tot trebuie s-o incerc si eu :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Simo este o bunatate,cel putin noua ne place mult...mult spor ;)

      Elimina
  3. Draguta mea,ai facut o prajitura minunata,delicioasa,super mega galactica,te pup

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Alba iar tu esti o draga si o scumpa ca intotdeauna.Te pup si eu >:D<

      Elimina
  4. Ce bine arata, frageda si delicata!! La multi ani!!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Paula multumesc frumos...la multi ani si tie si sa ai parte de tot ce iti doresti ;)

      Elimina