sabato 13 aprile 2013

Tort de inghetata cu capsuni si vanilie./Torta gelato fragole e vaniglia.

IN ITALIANO PIù SOTTO:

Cu pasi repezi se apropie mult asteptata vara si eu ma pregatesc sa o intampin cum se cuvine,cu ceva super racoritor si delicios.Tortul asta s-a nascut din greseala,de fapt eu intrasem in bucatarie cu gandul sa pregatesc  un tortulet normal,dar ca de obicei cand m-am apucat de treaba a iesit altceva.
Este grozav de bun si nu glumesc cand spun asta,oaspetii mei au cerut si a doua portie deci sunt ferm convinsa...

INGREDIENTE(pentru o tava de 26 cm):
Pentru blat:
3 oua
1/2 pahar cu zahar
1/2 pahar cu faina
1 praf de sare
3 linguri ulei de floarea soarelui
vanilina
Pentru inghetata:
5 galbenusuri
50 gr faina
1 pliculet de vanilina
150 gr zahar
500 ml lapte
500 ml smantana pentru frisca 
2 linguri zahar pudra
250 gr capsuni curatate
Pentru sosul de capsuni:
250-300 gr capsuni curatate
2-3 linguri de zahar
zeama de la 1/2 de lamaie.
MOD DE PREPARARE:

Prima data pregatiti blatul:
-separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile cu zaharul si praful de sare ca pentru bezea,apoi adaugati pe rand galbenusurile,uleiul si la sfarsit vanilina si faina cernuta.
-omogenizati si puneti compozitia obtinuta in tava unsa si tapetata cu faina,apoi dati la cuptorul incins la 180° pana trece testul scobitorii,apoi lasati sa se raceasca.
Acum puteti pregatii inghetata:
-faceti cele 250 gr de capsuni piure cu un blender,apoi treceti printr-o sita ca sa inlaturati semintele.
-mixati putin galbenusurile cu zaharul, incorporati faina si la sfarsit puneti laptele si vanilina,dupa care puneti pe foc si lasati sa fiarba la foc mic pana se ingroasa crema,apoi dati deoparte si lasati sa se raceasca.
-intre timp mixati smantana pentru frisca cu cele 2 linguri de zahar pudra,apoi amestecati-o cu crema rece.
-impartiti crema obtinuta in 2 parti aproximativ egale,apoi in una din ele incorporati piureul de capsuni.
Asamblarea tortului de inghetata:
-tapetati tava cu folie transparenta si pe fund asezati blatul,apoi din mijloc alternati cele 2 creme,pentru a obtine efectul zebra puneti un polonic din crema de vanilie si in mijlocul ei un polonic din cea de capsuni.Procedati astfel pana terminati cele 2 compozitii,apoi bagati in congelator pentru o noapte.
-daca va place inainte sa puneti cele 2 creme asezati pe peretii tavii feliute de capsuni.
Pentru sosul de capsuni taiati cubulete mici capsunele si puneti-le pe foc cu zaharul si zeama de lamaie si lasati sa fiarba usor pana se ingroasa putin,apoi dati deoparte.
A doua zi cu 10-15 minute inainte de a-l servi scoateti tortul din congelator si lasati sa cada pe fiecare felie cate o lingura de sos de capsuni.

IN ITALIANO:

La tanto attesa estate è alle porte ed voglio essere pronta per salutarla come si deve,con qualcosa di fresco e delizioso.Questa torta gelato è nata per sbaglio,in realtà ero andata in cucina per preparare una normale torta,ma come al solito quando ho cominciato a prepararla e uscito fuori tutta un'altra cosa...
Comunque vi posso dire che è una meraviglia e non scherzo,il bis dei miei ospiti mi ha convinta.

INGREDIENTI(per una teglia di 26 cm):
Per la base:
3 uova
1/2 bicchiere di zucchero
1/2 bicchiere di farina
1 pizzico di sale
3 cucchiai di olio di semi
vanillina
Per il gelato:
5 rossi d'uovo
50 g di farina
1 bustina di vanillina
150 g di zucchero semolato
500 ml latte
500 ml panna fresca da montare
2 cucchiai di zucchero a velo
250 g fragole pulite
Per la salsa di fragole:
250-300 g fragole pulite
2-3 cucchiai di zucchero
il succo di mezzo limone.

PREPARAZIONE:

Per prima cosa preparate la base:
-separate i bianchi dai rossi e montate a neve i bianchi con lo zucchero e un pizzico di sale,poi aggiungete i rossi,l'olio e alla fine la vanillina e la farina setacciata.
-mescolate per bene ed mettete il composto nella teglia unta e infarinata,quindi infornate a 180° fino a quando supera la prova stecchino dopodiché fatte raffreddare.
Adesso potete preparare il gelato:
-con i 250 g di fragole fate una purea che passerete al setaccio per eliminare i semini.
-mescolate i tuorli con lo zucchero,poi mescolate la farina e infine aggiungete il latte e la vanillina.Mettete sul fuoco e fatte cuocere a fuoco lento(mescolando sempre) finché la crema si è addensata,poi togliete dal fuoco ed fatte raffreddare.
-nel frattempo montate la panna insieme con lo zucchero a velo,poi mescolatela alla crema fredda.
-dividete la crema ottenuta in 2 parti ,poi in una aggiungete la purea di fragole e mescolate.
Montaggio della torta gelato:
-foderate la teglia con della pellicola trasparente e mettete sul fondo la base,poi cominciando dal centro alternate le 2 creme per ottenere l'effetto zebra,mettete un mestolo di crema alla vaniglia e nel centro un mestolo di crema alla fragola.Continuate cosi fino a quando le due creme finiscono,poi mettete la torta nel freezer per una notte.
-se volete sistemate sulle pareti della teglia delle fettine di fragole prima di mettere le 2 creme.
Per fare la salsa tagliate le fragole a cubetti e metteteli sul fuoco insieme allo zucchero e il succo di limone,e fatte cuocere a fiamma bassa fino a quando non si addensa leggermente,poi mettete da parte.
Togliete la torta dal freezer 10-15 minuti prima di servirla e fatte scivolare su ogni fetta una bella cucchiaiata di salsa di fragole.

Con questa ricetta partecipo ai contest:
                                 
 Fiordirosmarino. di Donatella,per la categoria Rosso.


Beatitudini in cucina di Beatrice


Lamponi e tulipani  di Martina


7 commenti:

  1. Bravo Ionela, arata minunat felia cu sosul deaupra si cred ca e si foarte bun daca e sa judec dupa poze!
    O sambata frumoasa iti doresc!

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  2. mamma mia che darei per una fetta di questa fantastica torta!
    Grazie mille per la ricetta...

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  3. Ce minunatie de tort!!!! Cum sa nu cer o portie?! :)

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  4. Bellissima e anche ottima!! Grazie della partecipazione!

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